Totalul afișărilor de pagină

20 iunie 2011

Delicii de vara....pentru iarna


Tuturor ne plac ciresele.Dulci,carnoase,aromate,aceste fructe nu sunt doar gustoase, ci au fost inzestrate cu o multime de proprietati: contin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). De asemenea, mai contin zinc, cupru, mangan, zaharuri si acizi organici.
Ciresile rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. O dieta bogata in cirese reduce nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din organism.
Consumand 20 de cirese pe zi luptam de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina.
S-a constatat o reducere cu 15% a nivelului acidului uric, a proteinei C-reactiva (indica inflamatii in organism) si a oxidului nitric. Compusii din cirese pot inhiba procesele inflamatorii din organism. Oxidul nitric este implicat in osteoartrita si artrita reumatoidala.
Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadiac si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.
Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale. Pentru curatarea organismului de toxine, se recomanda o cura de cirese 2 – 3 zile pe saptamana fara a manca altceva. Astfel se favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Ciresele acrisoare sunt o sursa excelenta de beta caroten. Contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile.
Desi proaspete le putem gasi doar 8 saptamani, putem consuma cirese de-a lungul intregului an, daca le congelam sau le facem compot.

In fiecare an imi pregatesc pe la sfarsitul lunii iunie cateva zeci de borcane de compot de cirese.
Le prepar in felul urmator: umplu borcanele bine spalate si uscate in prealabil pe jumatate cu cirese,adaug un varf de cutit de steviozida de care am mai scris aici,2 -3 cuisoare,adaug apa de izvor pana se umplu,le inchid bine cu capacul si apoi le pun intr-o oala mai mare sa fiarba.Timpul de sterilizare este de 20 de minute din momentul in care incep sa fiarba.Apoi le pun in paturi sa nu se raceasca imediat unde le las pana a doua zi,cand le duc in pivnita la racoare.Preparate in acest fel  rezista si doi ani de zile.Sunt un desert ideal in zilele friguroase de iarna.Dietetice,fara calorii,pot fi consumate practic fara masura,dupa pofta inimii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu