Totalul afișărilor de pagină

7 iulie 2011

Lavanda,mireasma care relaxeaza


Daca iti deschizi dulapul cu obiecte personale de ingrijire e imposibil sa nu gasesti macar un produs care sa aiba pe lista ingredientelor si lavanda. In ultimii ani, lavanda a devenit unul dintre ingredientele pretioase din produsele de ingrijire personala, dupa ce nenumarate studii i-au scos in evidenta proprietatile:relaxeaza, calmeaza si curata pielea,avand actiune antibacteriana si antifungica.
Deja a venit vremea lavandei.Desi o pot cumpara gata uscata de la magazinele naturiste,prefer sa culeg sau sa achizitionez plante proaspete,sa le usuc eu,ferite de praf si caldura excesiva,culoarea si aroma se pastreaza mult mai bine.

Exista o multitudine de feluri in care ne putem bucura de proprietatile multiple ale lavandei.

Tinctura de lavanda.
Se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate, cu rasnita electrica de cafea, dupa care pulberea obtinuta se pune intr-un borcan care va fi umplut pana la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Dupa adaugarea alcoolului peste pulberea de planta, borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand din cand in cand continutul pentru o mai buna solubilizare a principiilor active. Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.

Otetul aromatic de lavanda.
Intr-o sticla cu gatul larg se pun 10 linguri de lavanda maruntita, peste care se adauga jumatate de litru de otet de mere. Se lasa sa se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. Se foloseste pentru frictionari si comprese.

Uleiul gras de lavanda .
La jumatate de litru de ulei de masline se adauga 5 linguri de lavanda uscata si maruntita cu rasnita de cafea. Se pune intr-un recipient inchis ermetic si se lasa sa se macereze la soare sau in apropierea unei surse de caldura vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza. Uleiul usor aromatizat obtinut se mai pune la macerat cu alte 5 linguri de lavanda vreme de inca 14 zile, dupa care se filtreaza s.a.m.d., pana cand capata un miros foarte puternic de lavanda. Se foloseste pentru masaje si frictionari. Uleiul de lavanda favorizeaza regenerarea tesuturilor, ajutand la cicatrizarea si la vindecarea ranilor.

Uleiul volatil de lavanda.
Este preparatul cel mai puternic din planta si se poate cumpara din magazinele naturiste,prepararea casnica necesitand ustensile speciale si e mai dificil de obtinut.

Apa de lavanda.
Apa de lavanda se prepara in felul urmator:intr-un vas de gatit legume la aburi adaugati 2 litri de apa si 3-4 pumni de lavanda.In vasul de deasupra in care trebuie sa puneti legumele se aseaza un vas de ceramica ,o farfurie mai adanca sau un castron cu gura mai larga.Capacul il asezati invers,adica cu partea bombata in jos.P e capac se aseaza pungi cu gheata pentru a-l pastra rece,in acest fel aburii ce se ridica din vasul in fierbere se recondenseaza ,lichidul rezultat fiind tocmai apa de lavanda.In acest mod va puteti prepara hidrolate din aproape orice plante benefice pentru ten.
Apa de lavanda are un PH neutru, fiind o alegere foarte buna pentru toate tipurile de ten, si are un efect regenerator in special pentru pielea fragila, sensibila, uscata.
Folositi-o zilnic pentru curatarea fetei, sau pentru reimprospatarea tenului.Va indeparta si ultimele impuritati, va calma tenul si va inchide porii. Apoi pulverizati fata si masati crema impreuna cu apa florala pentru ca ambele produse sa patrunda in piele. Se completeaza reciproc foarte bine.

Sapunul de lavanda.
Cum ne ajuta lavanda:
• Calmeaza.
Lavanda este recunoscuta pentru efectul sau calmant si relaxant.Se recomanda utilizarea uleiului volatil de lavanda celor care sufera de surmenaj psihic, stres, nervozitate excesiva, stres si depresie.
• Alunga insomniile.
Parfumul intens al lavandei are puterea de a induce somnolenta. O picatura de lavanda pusa pe fata de perna sau intr-o candela de aromaterapie, te va linisti si te va ajuta sa adormi mai repede si mai bine.
• Trateaza afectiuni ale pielii.
Ranile, plagile, ulceratiile, infectiile, acneea sau cuperoza pot fi tratate cu ajutorul lavandei. Se aplica comprese pe zonele afectate cu infuzie concentrata – 1 lingura de flori la 200 ml de apa.
Pielea uscata si sensibila se tamponeaza dimineata si seara cu tinctura de lavanda in glicerina.
Ranile sangerande, eczemele uscate, vanataile, intepaturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul masajului cu ulei de lavanda.
•Inlatura moliile.
Lavanda este o metoda naturala de a scapa de moliile din casa prin simpla ungere a usii sifonierului cu cateva picaturi de ulei esential de lavanda
•Stopeaza caderea parului.
Dupa spalarea normala a parului in ultima apa de clatire se adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda. Pentru cresterea parului se face un masaj la radacina parului cu otet de lavanda obtinut prin macerare dupa metoda de mai sus.
Daca va intalniti in drum spre piata sau spre birou cu un manunchi de lavanda,luati-l acasa,nici nu stiti cand o sa va prinda bine.

3 comentarii:

  1. L-am cumparat duminica de la targ si de atunci il folosesc incontinuu, imi place foarte mult, lasa pielea hidratata si are un miros atat de natural! felicitari pentru ce faci, tocmai ai mai castigat o clienta fidela :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Corina,stiu ca m-ai intrebat de targ saptamana trecuta si ma asteptam sa te recomanzi,nu am stiut ca ai venit insa mi-ar fi placut sa ne cunoastem,poate data viitoare.Ma bucur ca ti-au sapunurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh, asa sunt eu mai timida :) eram cu prietenul meu, dar nu prea am indraznit sa ma recomand. oricum, data viitoare cand voi mai avea ocazia, vreau sa incerc mai multe sapunuri si poate chiar o crema de corp, sunt curioasa :)

    RăspundețiȘtergere