Bobitele mici ,sferice,cu o culoare rubinie superba, ascund nenumarate virtuti vindecatoare. Datorită numeroaselor beneficii pe care le au asupra sănătăţii, in America, merişoarele sunt considerate printre puţinele superfructe existente în lume.
Nu cred ca exista femeie care sa nu se fi confruntat macar o data in viata cu atat de suparatoarea infectie urinara sau cistita cum i se mai spune.Insa cand recidivele sunt de cateva ori pe an si medicina alopata si-a epuizat resursele,merisorul este de departe cel mai eficient remediu in combaterea acesteia.
Compusii din sucul de merisor blochează aderarea de peretii tractului urinar a bacteriei E.coli,bacterie ce provoaca infectia urinara.
Potrivit experţilor prezenţa acidului chinic din merişoare ajută la prevenirea pietrelor la rinichi.
Proantocianidinele din merisor impiedeca aderarea bacteriilor periculoase la mucoasa stomacului si a gurii, prevenind in acest fel bolile gingivale,formarea placii bacteriene si ulcerul stomacal.
Deoarece dizolva uratii si previne acumularea de acid uric in organism este deosebit de eficient in prevenirea gutei.
In egala masura, merisorul s-a dovedit un tratament extraordinar impotriva Helicobacter Pylori, bacterie responsabila in proportie de 40% de cazurile de gastrita si de ulcer, dar si de afectiuni mai grave, cum ar fi anumite forme de cancer, mai ales ale stomacului si ale esofagului.
Pentru ca sezonul merisoarelor dureaza putin,le putem conserva pentru iarna in mai multe moduri.Eu prefer uscate la soare ,sirop facut prin metoda ``la rece``sau pur si simplu conservate in apa simpla de izvor.
Se usuca la soare ca si afinele,se aseaza intr-un singur strat pe o hartie alba si se lasa in soare puternic pana se deshidrateaza complet,asta insemnand 6-7 zile.Iese un ceai absolut delicios si plin de vitamine,pentru a-i potenta efectul curativ poate fi indulcit cu sirop de merisor.
Siropul il prepar ca si cel de afine,pun fructele intr-un vas,adaug o cantitate de zahar egala cu cantitatea de fructe(la afine adaugam ceva mai mult zahar insa pentru merisoare e suficient raportul de 1/1),amestec de mai multe ori pe zi sa se dizolve zaharul ,cand este dizolvat complet,le asez in borcane si le pastrez la temperaturi cuprinse intre 10-15 grade.
Dupa un an sunt la fel de bune ca in ziua in care au fost preparate.
Fructele de merisor puse intr-un borcan cu apa simpla de izvor, la temperatura de 10-18 grade Celsius, se pastreaza vreme de un an, fara vreo alta interventie, deoarece contin substante numite benzoati, care sunt varianta naturala si netoxica a periculosului aditiv E 211 (benzoat de sodiu), cu efect puternic conservant.
Din pacate sunt rarisime in piete,eu le-am luat din Vatra Dornei zilele trecute la pretul de 13 lei kg,sper sa aveti noroc sa le gasiti si voi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu