Totalul afișărilor de pagină

6 februarie 2011

Catina,panaceu in tratarea afectiunilor pielii

Despre catina cei mai multi stiu ca dintre toate fructele ,contine cantitatea cea mai mare de vitamina C,mai mult decat macesul,de pana la zece ori mai mult decat citricele.Mai putin studiata la noi,insa intens cercetata la nivel mondial,este considerata panaceu.
In prezent uleiul de catina este aprobat pentru utilizarea clinica in spitalele din Rusia si China ca si medicament in tratarea arsurilor de orice fel in special cele chimice.Spre exemlu,multe din victimele cumplitului accident nuclear de la Cernobâl, din 1986 au fost tratate cu ulei de catina.
China a desemnat sucul de catina bautura oficiala admisa pentru sportivi la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988.
Primul suc de fructe admis pentru prima data in spatiu de catre cosmonautii rusi a fost sucul de catina,ca si bautura vitaminizanta si care mareste rezistenta la stres.

Fructul are un conţinut ridicat de vitamina C - într-o gamă de 114 - 1550 mg la 100 grame cu un conţinut mediu (695 mg la 100 de grame) de aproximativ 15 ori mai mare decat portocalele (45 mg la 100 grame) - plaseaza catina fructe printre sursele naturale cele mai bogate in vitamina C. Contine, de asemenea, un numar foarte mare de carotenoizi,41 la numai printre care si luteină, zeaxantină şi licopen.
Mai contine vitaminele din grupul B (acid folic), B1, B2, B6, B12, B15, K, aminoacizi, minerale , β-sitosterol şi polyphenoli,serotonina in stare naturala,un neurotransmitator ce ajuta la reglarea emotiilor.
Uleiul este un ingredient valoros in aplicatii topice.Este cea mai bogata sursa de acid palmitoleic,acid gras care intra in componenta grasimii pielii,actioneaza ca un regenerant,conferind suplete si o senzatie de piele matasoasa.Are o putere de protectie solara naturala,respingand razele ultraviolete,fiind unul dintre cele mai eficiente uleiuri pentru tratarea arsurilor de orice natura,termica,solara,sau chimica.
Datorita continutului natural de vitamina C,E si precursori ai vitaminei A,acizi grasi esentiali si fitosteroli,este un remediu eficient in îngrijirea pielii uscate si mature cu acţiune hrănitoare, revitalizanta si regeneranta.
Uleiul de catina este utilizat deasemenea in tratarea mai multor afectiuni ale pielii:ulcere cutanate,dermatite,eczeme,psoriazis,iritatii,mancarimi,piele foarte uscata.
Studii recente arata ca actiunea regeneranta a uleiului de catina asupra pielii se datoreaza continutului ridicat in acizi grasi esentiali,caroten,tocoferoli si fitosteroli,substante importante pentru o piele sanatoasa
In sapunurile mele il gasiti in urmatoarele sortimente;

SAPUN CU CATINA
CONTINE:ulei de catina,ulei de cocos,ulei de palmier,extract moale din frunze de catina,suc proaspat de catina,ulei esential de geraniu si bergamot



SAPUN CU CATINA SI LAPTE DE CAPRA
CONTINE:ulei de catina,ulei de cocos,ulei de palmier,extract moale din frunze de catina,lapte de capra integral,ulei esential de geraniu si ylang-ylang.



In cantitati mai mici este adaugat in sapunul cu galbenele.

4 comentarii:

  1. Draga Lavandine,

    Este minunata si foarte documentata descrierea pe care o faci uleiului de catina. Insa, cunosti studii de referinta care sa demonstreze ca toate acele microelemente din uleiul de catina (grupul de viamine B, aminoacizi, minerale , β-sitosterol şi polyphenoli,serotonina vitamina C rezista procesului de saponificare? M-ar ajuta mult sa stiu daca exista un astfel de studiu deja facut. Noi a trebuit sa comandam un studiu de acest gen unui institut de cercetare insa mai dureaza destul de mult pana voi avea rezultatele.
    Multumesc anticipat.

    Doina Bratu

    RăspundețiȘtergere
  2. Efectele uleiului de catina asupra pielii sunt incontestabile.Din pacate nu cunosc nici un studiu care sa dovedeasca clar ca toate substantele binefacatoare din uleiul de catina raman integre dupa saponificare.Eu in sapunuri adaug un procent semnificativ de ulei in exces(10 %)care ramane nesaponificat.Uleiurile la amestecare au 25 de grade,in urma reactiei de saponificare temperatura urca pana la 40 de grade o granita dincolo de care multe vitamine sunt distruse.
    Ma bucur mult ca sunt si producatori de sapun interesati dincolo de cutume si care vor sa dovedeasca prin studii si cercetari beneficiile folosirii sapunului natural.Astept cu mult interes rezultatele studiului.
    Felicitari pentru munca pe care o faceti.Apropo,stiti ca primul sapun natural cumparat din Romania de catre mine a fost un sapun facut de d-vs?Din moment ce am imbratisat cu mare pasiune aceasta arta(si eu ma incapatanez sa cred ca fabricarea sapunului natural este o arta,spun si eu pentru ca am citi intr-un interviu ca si d-vs credeti asta)va dati seama ce impresie mi-a produs.
    Eu incerc sa pun la dispozitia cititorilor articole despre proprietatile uleiurilor folosite la fabricarea sapunului.Sapunul i-si indeplineste cu succes functia sa principala si anume aceia de a spala.In diferite afectiuni ale pielii sapunul poate fi folosit ca si adjuvant,ajuta si sprjina efectele tratamentelor alopate folosite,in nici un caz nu cred ca cineva foloseste sapunul pe post de tratament insa ar fi foarte interesant de vazut ce rezulta in urma studiilor.
    Multumesc si eu pentru ca i-mi cititi blogul.

    RăspundețiȘtergere
  3. In urma testelor dermatologice a reiesit ca unele din calitatile uleiului le are si sapunul. Dar pe noi ne intereseaza mai mult. Sa vedem ce aflam.
    Oricum la mine pasiunea a pornit de la mirosurile plantelor medicinale proaspete si uscate (ca o paranteza nu suport plantele ornamentale, nu accept flori cadou pentru ca vine momentul in care trebuie sa le arunc si asta chiar mi se pare groaznic), asa am inceput sa fac uleiuri de plante si pe urma m-am gandit ce sa mai fac cu ele. Iar sapunul a fost vehiculul perfect.
    Ma bucur ca ti-au placut sapunurile noastre. Si mie imi plac ale tale:) Cand vii la Bucuresti facem schimb de experienta si produse :)! Intre timp ne-am apucat si de"pomezi" si balsamuri, tot cu extracte de plante. E mai putin spectaculos dar ai satisfactia rezultatului rapid.

    Spor in continuare!

    Doina Bratu

    RăspundețiȘtergere
  4. In mod sigur cand am sa ajung prin Bucuresti o sa luam legatura.Sa stii ca si eu tot cu uleiuri din plante am inceput,prima mea crema de noapte homemade a fost un unguient de galbenele si musetel facut cu uleiuri din plante culese de mine si ceara de albine.Acum i-mi prepar "pomezi" cum bine ai spus mai sofisticate cu unturi de shea,de cacao sau mango.
    Daca o sa avem vreodata ocazia sa ne intalnim presimt ca avem multe de povestit.
    Mult spor si tie!

    RăspundețiȘtergere