Totalul afișărilor de pagină

16 mai 2011

E vremea musetelului

In fiecare an, in aceasta perioada,pietele sunt pline de flori de musetel.Dezavantajul este ca nu stii intotdeauna din ce locuri este strans.O planta stransa din locuri poluate i-ti poate face mai mult rau decat bine.
Asa ca ziua de azi mi-am rezervat-o culegerii musetelului.Sigur ca se pot cumpara de la plafar,insa ce i-mi displace este ca plantele de la plafar sunt uscate cu adaos de caldura si culorile se disipa in mare parte.Din pacate am uitat camera acasa asa ca nu va pot arata decat rezultatul unei zile intregi de munca(foarte placuta de altfel) pentru ca i-mi plac iesirile in natura.
Prima mea"crema de noapte" preparata handmade,facuta pentru mine bineinteles, a fost un unguient facut din ulei de musetel si ceara de albine.Am folosit-o multa vreme,cu o culoare verde pal si un miros suav si delicat.....o incantare .
Dupa ce florile sunt uscate bine,o parte din ele le depozitez in saci de hartie,o parte le pun la macerat in ulei de masline,in loc caldut,timp de 3 saptamani.
Cercetari mai noi au dovedit ca florile de musetel sitate (date prin sita), din care se elimina coditele si receptaculul, sunt mai active decat florile intregi. Aceasta se datoreaza faptului ca celulele cu ulei volatil continand azulen sunt fixate numai pe aceste mici floricele, care se desprind de pe receptacul in timpul sitarii capitulului floral. De asemenea, continutul in flavone este mai ridicat in florile tubuloase decat in cele intregi.
Musetelul este un remediu excelent pentru arsuri, abcese, rani usoare de la nivelul pielii, ulceratii, eczeme sau furunculoze. Ca agent antialergic, el poate fi utilizat in eruptii cutanate de natura alergica fiind foarte eficient in tratarea urticariei. Uleiul de musetel isi dovedeste eficienta si in tratarea suferintelor celor mici, mai ales datorita unei toxicitati reduse ale acestui preparat
Are efecte antiseptice, bactericide, astringente,antiinfamatoare, este calmant si cicatrizant cutanat ,antialergic si antipruriginos (contra mancarimilor).
Produsele in care este incorporat uleiul de musetel sunt recomandate piele iritata, inflamata, sensibila,tenuri ridate,cu acnee, dermatite ,dermatoze, arsuri.
Pentru tenurile iritate, sensibile, congestionate sau cuperozice musetelul face adevarate minuni.
In sortimentele de sapun prezentate pana acum,uleiul de musetel se regaseste in sapunul cu galbenele si musetel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu