Totalul afișărilor de pagină

4 mai 2011

Unt de Shea. Sau unt de Karite. Sau Mangifolia.Sau Vitellaria

O varianta prescurtata a articolului o veti gasi  in Ziarul de Iasi publicat sambata 07 mai.

Este cunoscut sub mai multe denumiri: unt de Shea, unt de Karite, Mangifolia sau Vitellaria.
Prima oara cand am auzit de untul de shea a fost acum ceva timp, in timp ce cautam remedii naturiste pentru pielea mea excesiv de uscata.

Ce este untul de Shea?

Untul de Shea este obţinut din fructele arborelui Karite din savanele semiaride nord-africane

Este denumit "copacul sacru" sau "copacul vietii" pentru ca este recunoscut la nivel mondial ca un produs destinat hranirii si protejarii pielii. Tot procesul de culegere si prelucrare este realizat manual de femeile africane, fiind astfel considerat si una din principalele surse de venit pentru acestea.
Beneficiile untului de shea sunt cunoscute şi folosite de mii de ani de vracii africani, atrăgând atenţia producătorilor de cosmetice şi săpunuri din întreaga lume. Datorită formulei sale de catifelare, antiuscare şi de protejare a pielii, untul de Shea a intrat în topul celor mai bine vândute şi mai recomandate produse pentru îngrijire corporală.

In forma sa pura si nerafinata untul de shea are niste proprietati aproape miraculoase: o cantitate foarte mare de vitamine A, E si F naturale si o structura unica a acizilor grasi. Din acest motiv untul de shea are efect nu numai pentru pielea uscata sau imbatranita, ci si pentru cei cu psoriazis, dermatite, eczeme si acnee.

Untul de shea poate fi un remediu eficient pentru multe probleme ale pielii, de la simpla deshidratare a epidermei pana la remedierea unor afectiuni dermatologice, beneficii demonstrate clinic. Astfel, puteti aplica untul de shea daca suferiti de una dintre urmatoarele dezechilibre: pielea uscata a fetei, corpului sau a scalpului, eruptii cutanate, arsuri solare minore, descuamarea pielii, pete şi riduri, mâncărimi ale pielii ce duc la uscarea acesteia. Poate inlocui cu succes crema de ras antiiritatii pentru barbati sau poate fi aplicat pentru prevenirea vergeturilor din timpul sarcinii. Are rol de grabire a estomparii semnelor vizibile ale cicatricilor si grabeste vindecarea eczemelor superficiale. Prin aplicare constanta, ajuta la restabilirea elasticitatii pielii si redobandirii tonusului acesteia, fiind un remediu antiaging extrem de eficient. Si nu va faceti griji, este absorbit rapid de catre piele si nu lasa reziduuri grase la suprafata acesteia.
Fiind si un bun antiinflamator, este util in tratarea durerilor reumatice. Ultimele studii de specialitate au dovedit eficienta untului de Shea si in calmarea umflaturilor datorate artritei, in relaxarea muschilor anchilozati.
Untul de shea are un nivel ridicat de acid cinamic, un ecran natural de protectie solara(factor de protectie 6), fiind indicat pentru aplicarea in timpul expunerilor la soare.
Produsele realizate din unt de shea sunt extrem de hidratante şi fac minuni pentru pielea expusa zilnic factorilor nocivi ai mediului inconjurator.
Chiar daca este vorba despre pielea uscata a mainilor degradate de actiunea nociva a detergentilor sau tocmai ati suferit o arsura solara, untul de shea este un remediu extrem de eficient
Acest unt a intrat de multa vreme in atentia producatorilor de cosmetice destinate ingrijirii pielii viitoarelor mamici, fiiind un aliat pretios si in recuperarea elasticitatii si tonusului pielii dupa nastere.
În stare pură, untul de shea are un miros specific si neobisnuit ,destul de puternic, însă acesta dispare treptat pe măsură ce este absorbit în piele.
Nerafinat untul de Shea are mici variaţii de culoare variind de la fildeş la bej deschis, durata de viaţă variază de la un an la peste trei ani.
Acesta se va absorbi in piele prin masaj mai indelungat pentru a nu lasa urme grase. Este cel mai eficient atunci când este aplicat în stare pură, nerafinat si lasa o piele piele moale si fina.
Ca sa intelegem mecanismul dupa care functioneaza acest unt absolut minunat,sa luam pe rand caracteristicile principalelor componente active:
Vitamina A : este cea mai importanta in activitatea celulelor pielii, fiind un antioxidant puternic care neutralizeaza elementele nocive pentru piele si mentine un aspect tanar al acesteia.
Vitamina E : este de asemenea un antioxidant pentru piele, pe care o protejeaza de radiatiile ultraviolete si de radicalii liberi ce ne imbatranesc pielea .In acelasi timp, vitamina E regleaza cantitatea de vitamina A din organism. Atat vitamina A cat si E au efect de reparare a problemelor pielii.
Vitamina F : actioneaza ca un revitalizator al pielii, refacand pielea uscata si prevenind ca aceasta sa se usuce si descuameze.
Fitosterolii (acizi grasi esentiali, de care pielea are nevoie pentru a se reface): sunt echivalentul vegetal al steroizilor. Intaresc sistemul de aparare pielii impotriva iritatiilor cauzate de un invelis acid protector deteriorat si pierderilor excesive de apa prin piele.
Triterpenoidele : lipide utilizate sub diferite forme in cosmetice, cu rol de hranire a pielii, protejeaza, ca si fitosterolii, impotriva alergiilor pielii.
Acid fenolic : ofera protectie celulara.
Acidul cinamic ofera un filtru UV natural.

Studiile mai recente au descoperit ca untul de shea are beneficii majore in tartamentul parului si este folosit in balsamuri , sampoane sau masti pentru ingrijirea si intretinerea sanatatii parului.
In ceea ce priveste psoriazisul, acesta e o afectiune a pielii de care sufera un numar foarte mare de persoane, cu cauze necunoscute si aparent fara tratament eficient.
Un raport al ministerului sanatatii din Franta prezinta un studiu realizat de un grup de dermatologi pe un grup de 35 de persoane diagnosticate cu psoriazis. Timp de 5 luni, cei 35 de pacienti au folosit unt de shea, iar la sfarsit majoritatea au prezentat imbunatatiri majore, numai la cativa efectele fiind mai mici, dar totusi vizibile.
Daca se foloseste unt de shea, este recomandat cel nerafinat, care are toate proprietatile intacte. Multa atentie: o crema cu unt de shea nu este acelasi lucru cu untul de shea pur! untul de shea pur nu contine nici un alt ingredient in afara de el insusi.
Untul de shea pur poate fi combinat cu diverse uleiuri sau unturi naturale (uleiuri esentiale, unt de cacao,ulei de migdale dulci, etc), acestea nu ii altereaza proprietatile ci scad numai concentratia untului de shea per produs; acesta nu este neaparat un lucru rau, deoarece aceste unturi si uleiuri isi aduc si ele aportul la crearea unui produs mai complex cu si mai multe intrebuintari.

In curand(inca nu am gasit o sursa pentru recipiente)o sa fie la vanzare unturi de corp si crème pentru ten pe baza de unt de shea(sper la urmatorul targ).
Cine doreste unt de shea pur,nerafinat, presat la rece ma poate contacta pe adresa de e-mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu