Totalul afișărilor de pagină

25 iulie 2012

Amigdalina,miracolul din samburii de caise

   Caisele sunt delicioase si foarte sanatoase.Pot fi consumate ca atare sau se pot prepara pentru iarna compoturi,gemuri sau dulceturi.Nimic nu e mai bun iarna decat clatitele cu gem de caise. Doar cateva fructe pe zi asigura organismului cam 50% din necesarul zilnic de provitamina A. Sunt o sursa excelenta de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu si fibre alimentare, fosfor, potasiu si magneziu.

 Ani la rand am aruncat samburii de caise care imi ramaneau dupa consumarea fructelor sau prepararea gemurilor si dulceturilor.Acum ii strang pana la ultimul. Samburii de caise sunt cea mai bogata sursa naturale de vitamina B17,numita letril (laetril)sau amigdalina. Vitamina B17 se gaseste in mai toate fructele cu seminte insa intr-o cantitate mult mai mica, cum ar fi mere, piersici, cirese, portocale, nectarine.
Cercetari efectuate de-a lungul timpului dezvaluie o ipoteza socanta:cancerul nu este cauzat de un virus,o bacterie sau o toxina misterioasa,cancerul este declansat de lipsa din organism a vitaminei B17,asa cum scorbutul este declansat de lipsa vitaminei C,sau pelagra de lipsa vitaminei B3.Carenţa de vitamină B17 poate cauza depresie şi insomnie, anorexie, oboseală şi uscarea pielii. Aceasta vitamina regleaza activitatea gonadelor, distruge celulele canceroase si stimuleaza sistemul imunitar sa le elimine din organism.
Amigdalina a fost utilizata pentru prima data oficial in SUA in 1920 in tratamentul cancerului insa a fost interzisa mai apoi fiind considerata toxica.Acum este legalizata in 27 de state si folosita in centre de tratament.      Desi cel mai bine este sa se consume samburii ca atare,amigdalina poate fi extrasa in felul urmator: seminţele se macina fin si se storc de ulei. Se fierb apoi in alcool de 95 de grade in vas inchis. Lichidul rezultat se filtreaza si se lasă să se evapore alcoolul. Se adaugă eter aproximativ 50 %,iar amigdalina se formează sub formă de cristale.
Ca si doza se recomanda consumarea a maxim 8 samburi de caise pe zi. Samburii de caise contin o substanta letala:cianura.În medie, un sambure de caisa contine aproximativ 0,5 mg de cianura. Consumati în exces, pot produce simptome ale intoxicatiei cu cianură, febră, eruptii cutanate, dureri de cap, insomnie, sete exagerata, slăbiciune, letargie, nervozitate , dureri articulare si musculare, scadere a tensiunii arteriale.
Un documentar interesant despre vitamina B17 gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu