Totalul afișărilor de pagină

2 iulie 2012

Arnica montana

In tinutul Dornelor,undeva prin muntii Calimani in fiecare an in aceasta perioada merg sa culeg flori de arnica.
Arnica montana creste doar la altitudini mai mari de 1200 de metri,pe pajistile alpine.Este o specie protejata,in fiecare an fiind o cota bine stabilita care poate fi culeasa.Desi anii trecuti o culegem nestingherit,e din ce in ce mai greu de gasit,poluarea si culesul excesiv o alunga sus in munti,departe de mainile hraparete ale samsarilor de plante.Cu surprindere am vazut ca peste noapte au aparut zeci de intremediari din Italia ,Germania ,care colecteaza plantele pe mai nimic,un culegator primind de la 2 lei pana la 6 lei pe kg,in functie de cotatia zilei,ca la bursa.Si nu se culeg cateva sute de kg ,ci cateva zeci de tone pe saptamana doar de un singur intermediar,si sunt zeci.....Apoi noi importam preparatele cu arnica la preturi mult mai mari ,ca doar tot ce vine din afara este mai bun.
Dar....sa ne bucuram de ea cat o mai avem.
Arnica arata ca o floarea soarelui in miniatura,cu un miros patrunzator,inconfundabil.
Planta se culege doar in zilele insorite,in soarele amiezii cand cantitatea de uleiuri volatile este cea mai ridicata.Ce este interesant la arnica,dupa recoltare procesul de maturizare continua ,planta consumandu-si propriile rezerve si mare parte din proprietati se pierd asa ca este indicata realizarea diverselor preparate din floarea proaspat culeasa.
Arnica contine un principiu amar numit arnicin,carotenoizi,flavonoide,inulina,un ulei esential numit timol ,lactone sesquiterpene,un antiinflamator si analgezic recunoscut.
Desi unii fitoterapeuti recomanda administrarea interna a tincturii sau a pulberii de arnica,ea trebuie facuta cu mare prudenta,in cantitati de 25 de ml de tinctura sau 1 gram de pulbere arnica este toxica.Ca preparat homeopatic este larg utilizata în tratamentul traumatismelor, cu efect antitraumatic general şi local, antihemoragic, cicatrizant, antiinflamator.Uleiul de arnica, obtinut prin macerarea florilor proaspete intr-un ulei vegetal presat la rece, se utilizeaza in masajul terapeutic si in cel de intretinere, conferind articulatiilor si muschilor elasticitate si protectie.
Aplicate extern sub forma de cataplasma cu tinctura sau masaj cu ulei ,gel sau crema ,extractele din arnica vindeca ranile,reduc inflamatia,alina durerile musculare,detensioneaza picioarele obosite dupa o zi de stat pe tocuri,calmeaza durerile reumatismale,este antibacteriana.La nivel mondial este studiata intens pentru capacitatea ei deosebita de a reduce umflaturile si inflamatia de orice fel,datorata traumatismelor,intinderii musculare,entorse,luxatii,fracturi,datorata muscaturilor de insecte,sau rezultata in urma operatiilor.Mai  mult ,in tari ca Germania sau Franta chirurgii plasticieni o recomanda ca cel mai rapid si eficient antiinflamator si care scurteaza timpii de recuperare semnificativ.Este foarte important ca in locul unde se aplica preparatul cu arnica,pielea sa fie intacta,daca sunt rani,se absoarbe rapid in circuitul sangvin si poate fi toxica.Stimuleaza circulatia periferica fiind benefica pentru persoanele cu extremitatile reci.Este foarte utila pentru persoanele care fac vanatai din te miri ce,vanataile dispar rapid masate cu arnica.
In cosmetica este foarte eficienta pentru cearcane si reducerea  pungilor de sub ochi,hidrateaza pielea uscata si repara zonele cu piele crapata,buze,maini,calcaie.Masat pe scalp,uleiul sau tinctura de arnica opreste caderea parului,ii stimuleaza cresterea,combinata cu amla intarzie incaruntirea prematura,stimuleaza formarea unor foliculi noi de par,previne matreata.
In gama de produse Lavandine o regasiti  momentan doar in samponul Rasayana insa in curand vor fi mai multe produse avand in compozitie arnica.





4 comentarii:

  1. Sunt uimita de faptul ca folositi f. multe plante in sapunuri si alte preparate , cred ca ele au un impact pozitiv asupra produselor pe care le faceti, rezultand produse de inalta calitate.Succes in tot ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult!
    Da,folosesc multe extracte din plante sub diferite forme.Acolo unde este posibil le culeg chiar eu.Sigur ca diversele sortimente in care sunt adaugate extractele din plante au si o calitate terapeutica nu doar cosmetica si imi doresc foarte mult ,si ma straduiesc sa fie de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos ne dezvalui tainele produselor! Am fi vrut sa ajutam la cules floricelele!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Mihaela,data viitoare o sa cer ajutor.

    RăspundețiȘtergere