Totalul afișărilor de pagină

22 ianuarie 2011

Henna,colorant natural pentru par

Henna ca si colorant pentru par este putin cunoscuta la noi,desi este folosita de mii de ani in Orient.Dar,ce este henna? Este o planta,Lawsonia inermis,care creste in climate calde si uscate,cele mai mari producatoare fiind,India,Pakistan ,Iran.Frunzele de henna au o molecula de colorant rosu-portocaliu,numit lawsone.Pe piata romaneasca gasim mai multe sortimente de henna,ce dau culori de la negru la blond.Totul e o mare minciuna,henna exista doar in varianta rosie,cea de alte culori contine,cantitati mai mici sau mai mari de henna su deloc,amestecate cu alte plante,asa ca cititi etichetele cand cumparati.
Acum 2 luni am fost intr-o mica vacanta in Florenta,Italia si am avut norocul sa gasesc henna de cea mai buna calitate,numita si body art,la un magazin etnic pakistanez.Si pentru ca necesita ceva timp sa te vopsesti abia saptamina trecuta am reusit sa-mi vopsesc parul.Rezultatul a fost spectaculos,sper sa si dureze.Cam asa arata parul meu la 2 zile dupa vopsire

Parul este extrem de matasos,cu o culoare cameleonica,la soare are niste reflexe aramii superbe,in timp ce la umbra este mai putin vizibil ca e vopsit,doar nuantata putin culoarea naturala.In schimb firele albe sunt rosii fie la soare fie la umbra.
Cum am procedat:pe cutiile de henna de la noi scrie ca se ameteca cu apa fierbinte,total gresit,apa fierbinte distruge moleculele de colorant.Henna se amesteca doar cu ceva acid,eu am folosit zeama de lamaie.Se amesteca pulberea cu zeama de lamaie pana ajunge la consistenta unui piure.Se inchide intr-un recipient ermetic si se lasa 24 de ore la o temperatura de aproximativ 25 de grade pentru elibererea colorantului.La o temperatura mai mare colorantul se elibereaza mai rapid,la una mai mica mai lent.
Dupa 24 de ore se adauga vreo 20 de picaturi de ulei esential de tea tree,ulei cu un continut foarte mare de terpene ce ajuta la eliberarea colorantului si inchide putin nuanta, se mai adauga putina zeama de lamaie,eu nu am mai avut in casa si am adaugat in loc bors acru,pana la consistenta unui iaurt.Se poate adauga vin sau otet .Se mai lasa 2-3 ore apoi se aplica pe par.Pentru inchiderea nuantei se poate adauga pulbere de indigo sau henna neagra denumita Indigofera tinctoria.Eu am adaugat jumatate henna jumatate indigo.Colorantul din indigo este eliberat doar cu apa.Cu cinci minute inainte de vopsire se amesteca pulberea de indigo cu apa pana la consistenta unui piure apoi cele doua paste cea de henna si cea de indigo se amesteca.Consistenta trebuie sa fie ca a unui iaurt sa poata fi aplicata uniform pe par,recomand sa va ajute cineva pentru ca de una singura este foarte dificil.Dupa aplicare,se acopera parul cu o folie de celofan pentru a se pastra umiditatea apoi cu un prosop sau altceva.
Pentru o colorare optima pasta de henna trebuie lasata pe par minim 4 ore.Eu am lasat-o 10 ore.Stiu ,e o munca laborioasa insa merita.Folositi manusi pentru ca pateaza.
Pentru un par scurt,este suficienta o cutie de 100 gr.pentru par mediu,200 gr iar pentru par lung si des cam 300 gr.Pasta ramasa,in caz ca a-ti preparat mai mult se poate congela pe o perioada de pina la 1 an,colorantul pastrand proprietatile tinctoriale.Atentie,doar pasta de henna se poate congela,indigo-ul i-si pierde puterea de colorare la citeva ore de la preparare,fie la temperatura mediului ambiant,fie la congelator.
Fiecare tip de par reactioneaza diferit asa ca inainte de a incerca testati pe o suvita de par sa vedeti ce nuanta va da.De regula pe parul inchis la culoare nu sint probleme insa pe parul blond poate rezulta un portocaliu morcov.Culoarea este permanenta,nu se duce la spalat.
Pentru blonde exista asa zisa henna neutra care de fapt este cassia obovata,o alta planta minunata pentru par,doar hidrateaza si conditioneaza,lasand un par lucios si un scalp sanatos,nu coloreaza .
Avantajele vopsirii cu Henna (preparata natural, nu produsele chimice obtinute doar pe baza de extracte din acesta planta) sunt multiple. Prin vopsirea repetata cu Henna, culoarea parului va deveni mai stralucitoare si mai vie prin fiecare aplicare, pastrandu-se in acelasi timp aspectul natural al parului. In plus, Henna nu deterioreaza parul dupa folosiri repetate. Nu se cunosc efecte secundare ale Hennei, putand fi folosita de catre femei de toate varstele, inclusiv de femeile insarcinate.

Experimentul nr.2 il gasiti postat aici.

38 de comentarii:

  1. Ok, complimente pentru articol! Eu folosesc henna de ceva anni. Cand am venit in Romania am folosit henna romanesca, greseala pentru care inca mai platesc si acum. Deoarece pe cutie lipsea combinatia de ingrediente, scria doar lawsonia inermis. Complet fals. In mod cert continea "picramato", o substanta chimica care ajuta la fixarea culorii pe par; dar si alte chimicale deoarece am remarcat reactia pe parul meu. De atunci nu mai cumpar niciodata henna in Romania.

    Vreau sa remarchez insa ca henna isi lasa culoarea in apa calduta amestecata cu otet din mere sau lamaie sau iaurt. Apa calda nu deterioreaza planta daca nu e fierbinte.

    Si un lucru important: inainte de aplicarea henneului, parul trebuie sa fie curat, dar mai ales curatit de produsele chimice (mai ales cele care contin silicoane, acestea neparmitand penetrarea substantelor in firul de par -de unde culoarea aceea morcov. Silicoanele se gasesc in orice produs care nu este de provenienta ECO-BIO certificat), inclusiv sampoanele. In sensul asta as recomanda curatirea parului cu faina din "ceci" (produs italian) pe timp de 1 luna inaintea tratamentului/vopsirii cu henna. Se face un terci din faina din ceci si apa, se aplica pe par (si corp) ca si cum ar fi un sampon. Se clateste. Dupa care firul de par este pregatit pentru absorbirea plantei henna.
    Floris

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Floris!Am vrut sa impart si cu alte persoane experienta vopsirii parului cu henna.E foarte important sa fie henna de calitate si o sursa de incredere,din pacate unii comercianti,amesteca planta cu atat de nocivul picramat.
    Multumesc de completari,e adevarat,parul meu inainte de vopsirea cu henna era in totalitate natural,nevopsit cu substante chimice sau tratat cu diverse masti pline de silicon.De cand produc sapun natural il spal numai cu sapunul facut de mine si este pur si simplu minunat,stralucitor si plin de vitalitate.
    Faina de "ceci"sau naut pe romaneste se gaseste mai greu pe la noi insa nu e imposibil de gasit,poate in magazinele naturiste.
    Te-as ruga daca vrei sa-mi indici si mie pagina de facebook unde ai gasit linkul catre articolul despre henna postat pe blogul meu,imi vin foarte multe vizite si nu stiu de unde.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu placere, te-am cunoscut prin acest link: http://www.facebook.com/profile.php?id=791388977&ref=ts#!/groups/350661848599/

    Eu sunt vegana "crudista" si o urmaresc si pe Ligia Pop, care este o activista in materie dar am observat ca si in ce priveste natura, sanatatea in general. Deci ave aceste lucruri in comun. Nu am stiut ca produci sapunuri naturale, este foarte interesant. Poate cand voi veni in Romania vin sa te vizitez, daca aflu adresa ta, cu cea mai mare placere.

    Foarte buna si generoasa ideea de a imparti experienta ta si cu ceilalti. La inceput, acum multi ani de zile, asa am intrat si eu in contact cu adevarata lume a naturalului, datorita generozitatii unor persoane care au postat tot felul de informatii utile pe un site dedicat argumentului.

    Faina din naut este nemaipomenita. Poate fi folosita ca sampon/sapun pe toata durata vietii. Desigur, nu este maximul comoditatii mai ales ca unora nu le place mirosul (mie imi place). Deasemenea o folosesc si la gatit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant,eu nu sunt vegana insa ii admir pe cei care reusesc sa faca acest lucru.
    Daca ai sa rasfoiesti putin blogul ai sa vezi ca impartasim aceiasi pasiune pentru natural.
    Daca ai sa ajungi prin Iasi vreodata, sigur,te atept mare drag,tinem legatura.
    Cu siguranta o sa caut faina de naut si o sa o incerc,multumesc de informatie

    RăspundețiȘtergere
  5. de unde se poate cumpara henna naturala in Romania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Acum se poate gasi henna 100% naturala din India de calitate excelenta si in Romania pe site-ul www.hennaromania.ro. Henna Mandala se gaseste in mai multe nuante. Aramiul este henna pura calitate body art, celelalte culori sunt create prin adaugarea de alte plante indiene benefice si cu efect colorant, fara alte adaosuri in afara de plante. Exista poze inainte/dupa cat si sfaturi utile in sectiunea blog.
      Lavandine, sper sa nu te deranjeze comentariul meu, cred ca ne dorim acelasi lucru, ca oamenii sa fie bine informati si sa ajunga sa cunoasca si sa aprecieze ce inseamna henna de buna calitate.
      Mult succes in ceea ce faci! Este de apreciat cand cineva face un lucru cu atata pasiune.

      Ștergere
    2. Ma bucur daca un produs este de calitate si mai ales ca este trecuta compozitia pentru fiecare nunata.
      Eu ador henna si ma bucur ca tot mai multi o folosesc pentru vopsirea si tratarea parului.Din pacate foarte multe fete sunt descurajate dupa prima experienta in care din pacate au folosit henna de proasta calitate sau mai rau,cu totul altceva decat henna si nu au avut nici pe departe rezultatul dorit.
      Mult succes si tie,am vizitat site-ul si par produse foarte bune.

      Ștergere
  6. In general de la magazinele naturiste.O sa gasesti mai multe marci,din cele incercate de mine, henna Ayurmed mi sa parut cea mai buna,insa este in amestec cu alte plante.
    Daca doresti henna de calitate,100% pura,body art quality,o sa gasesti in magazinul meu de pe Breslo.Henna este din Pakistan,tara renumita pentru cele mai calitative culturi de henna.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna! Henna nu mai este pe stoc?

    RăspundețiȘtergere
  8. In maxim 10 zile o sa fie din nou in stoc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. Minunat articolul. In urma cu 2 ani vroiam sa ma vopsesc cu henna dar m-am lasat convinsa de coafeza sa nu o fac pentru ca nu mai scap de ea. Am aproape 28 ani si cateva fire albe deja, ma vopsesc o data la 2-3 luni dar ma tenteaza foarte mult sa incerc henna. Ce nu vreau si nu imi place este acel rosu/acajiu care intr-o vreme era in cap la multe doamne si domnisoare, nu imi place nici vopseaua cu reflexe de acest gen. Sunt pentru culori gen ciocolatiu inchis. Se poate face vreo combinatie de henna prin care sa obtin un ciocolatiu si sa nu am reflexe rosii, rosiatice? Multumesc pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mulumesc Laura!
    Si eu am stat in cumpana mult timp inainte sa ma vopsesc cu henna insa nu o sa imi para rau niciodata ,imi place enorm de mult .
    Din pacate,oricat de mare e procentul de indigo,atata timp cat o sa fie si henna in compozitie,la soare va fi o tenta de aramiu.La umbra va fi foarte putin vizibla.
    Eu iti multumesc pentru interes!

    RăspundețiȘtergere
  11. buna seara! saptamana aceasta am cumparat de la erboristerie in italia henna neutro care doar intareste firul de par. nu-l coloreaza. sunt blond inchis cu ceva fire albe. abia astept sa vad rezultatul. voi face o pasta din 150 grame de henna cu suc de lamaie (200 ml) si miere, pe care o adaug a doua zi. pasta trebuie sa stea intre8 si 14 ore acoperita pt a scoate toate proprietatile active pt par din planta. va voi tine la curent :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Corina,
    Sunt foarte curioasa de rezultat,eu nu am folosit-o niciodata pentru ca avand parul saten,folosesc henna.E o solutie buna pentru parul blond pe care nu poti aplica henna.

    RăspundețiȘtergere
  13. buna din nou!
    duminica trecuta mi-am facut masca pentru par. are un miros care mie personal imi place... e de iarba proaspat taiata. am pregatit totul o seara inainte si a doua zi am aplicat-o. eu sunt multumita de rezultat. avand parul f subtire, se ingrasa repede si cred ca am facut alegerea cea mai buna. cred ca pentru rezultate si mai bune trebuie sa folosesc regulat masca cu henna. stiu ca intareste firul de par si am vazut rezultatul acesta pe parul meu :) dupa o singura aplicare si e mult mai lucios ca inainte. stiu ca sunt si alte produse indiene ca Amla oil si ulei de coco. nu stiu efectul pe parul deschis la culoare. vom vedea. acum mi-am facut o obisnuinta s merg mereu in magazinele etnice indiene sa cumpar produse si sa evit sa le comand pe internet.
    toate cele bune si pe curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru ca ai impartasit cu mine din experienta ta.

      Ștergere
  14. Si eu sunt interesata sa imi vopsesc parul cu henna dar as dori sa il fac negru.este posibil?si de unde as putea sa comand henna buna ca eu initial vroiam sa comand de pe net.am parul lung cam pana la fund si nu stiu cum sa procedez si ce cantitate sa folosesc pentru a-l face negru.multumesc din suflet:*

    RăspundețiȘtergere
  15. Ca sa obtineti parul negru permanent si care nu se duce la spalat,trebuie sa va vopsiti mai intai cu henna,si imediat dupa spalarea hennei din par sa aplicati indigo.
    Pentru un par atat de lung aveti nevoie de 400-500 de henna(depinde de cat de des este),pentru prima aplicare si de tot atat de mult indigo.
    Henna gasiti in magazinul de pe Breslo,henna de foarte buna calitate,curand o sa fie si indigo.

    RăspundețiȘtergere
  16. buna,as vrea sa stiu daca merita sa incerc sa ma vopsesc cu henna...as vrea un roscat inchis cu tente aramii...ideea este ca eu pana acum m-am vopsit doar cu vopsea chimica...ce ma sfatuiti ? :) merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze ca raspund cu intarziere.Pe parul castaniu mediu,folosind henna pura se poate obtine un roscat inchis cu tente aramii.Din pacate nuanta obtinuta depinde foarte mult de culoarea parului pe care este aplicat.
      Daca doriti sa renuntati la vopseaua chimica,mai ales ca va place roscatul, cu siguranta ca merita,nu numai ca parul nu va mai avea de suferit,dar ii veti reda in timp ,sanatatea.

      Ștergere
  17. Buna ziua,

    M-ar interesa si pe mine sa-mi vopsesc parul cu henna. Totusi am niste nelamuriri si as vrea sa va rog foarte frumos sa ma ajutati legat de acestea.
    In primul rand eu as vrea sa-mi vopsesc parul in castaniu.
    Momentan parul meu este vopsit cu vopsea chimica (ultima oara a fost vopsit la mijlocul lunii august)si are o culoare de castaniu cu tenta de rosu.
    As vrea sa stiu ca daca imediat ce m-am vopsit cu henna, ma vopsesc cu indigo, nu o sa iasa o culoare prea inchisa?
    In al doilea rand as vrea sa stiu de ce nu se poate folosi apa pt a amesteca henna, de ce trebuie zeama de lamaie?
    In al treilea rand de ce trebuie lasat 24 de ore inchisa ermetic undeva mai la caldura? Asta este valabil pt.orice fel de henna sau numai pt. henna pura 100 %?

    Va multumesc anticipat pt ajutorul Dvs,
    Cu respect,
    R.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Pentru a obtine o culoare castanie frumoasa puteti folosi 50% henna si 50% indigo,avand in vedere ca parul e deja castaniu.
      Daca va vopsiti cu henna mai intai si apoi cu indigo,parul o sa iasa negru,negru.Ideal pentru a obtine castaniu este sa le combinati.
      Se poate folosi si apa la prepararea hennei dar in acest fel nu este eliberat tot colorantul si henna nu va fi,,exploatata ``in totalitate.Lamaia ajuta la eliberarea colorantului din planta si la fixarea lui de straturile de keratina din firul de par.
      Henna trebuie lasata la macerat in toto acest timp pentru a se elibera colorantul in totalitate si de a beneficia la maximum de el.Cu cat este mai cald,cu atat colorantul se elibereaza mai repede.Spre exemplu daca tineti pasta la 30 de grade(temperatura pe care as sugera sa nu o depasiti )puteti micsora timpul de macerare undeva la 10-15 ore.La temperatura medie de 24 de grade ,ideal este sa fie lasata 24 de ore insa se poate folosi si mai devreme.
      Acest procedeu de preparare este valabil doar pentru henna pura 100%(lawsonia inermis).Indigo numit si henna neagra,se prepara doar cu apa calduta si se pune imediat in par.
      Multumesc de interes,sper ca v-au ajutat raspunsurile date.

      Ștergere
  18. Buna,am si eu o intrebare.Parul meu nu este vopsit si este saten mediu.As vrea sa-l vopsesc portocaliu.Ce sanse am sa iasa asa cu henna?Am inteles ca henna nu deschide culoarea parului iar culoarea pe care mi-o doresc este mai deschisa decat culoarea mea naturala!Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna,
    Din pacate informatiile pe care le aveti sunt reale,henna nu deschide culoarea parului.Pe un saten deschis o sa iasa aramiu-roscat,nu portocaliu.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua, am o intrebare, daca amestec henna cu indigo sa zicem 50 la 50, voi obtine un maro cu o nuanta rosietica? Imi doresc o nuanta inspre rosu dar nu aprins. Sfatuiti-ma va rog cu corec sa amestec pulberele. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga Tamara,
    Depinde foarte mult nuanta naturala a parului tau.Daca e saten o sa iasa foarte inchis,dac e mai spre blond,o sa iti iasa saten-roscat asa cum iti doresti.
    Mai intai sa pregatesti henna si cand e gata pasta de adaugat in par,abia atunci amesteci pulberea de indigo cu putina apa calduta si amesteci cele doua compozitii iar ce rezulta aplici imediat pe par.
    Eu iti multumesc de interes!

    RăspundețiȘtergere
  22. Henna prinde pe firele albe?
    Cred ca am cam 40%fire albe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in sfarsit reusesc sa scriu despre vopsirea cu henna luata de la tine la inceputul lui ianuarie.Parul meu era vopsit chimic-un saten deschis-si am cam 30% fire albe.Am amestecat cu lamaie,exact cum ai spus,nu am avut uleiul tea tree si nu am pus nici de masline pt ca parul meu e gras,dar am pus vin rosu si putina cafea si zahar pudra.Fata de henna Sipa pe care am folosit-o acum 6 ani cea de la tine a fost mult mai usor de aplicat(mai creamoasa si nu grunjoasa ca Sipa) si nu a curs deloc(cu Sipa m-am vopsit de vreo 6 ori si rezultatul a fost acceptabil-nu aveam multe fire albe si parul era nevopsit,natural, saten inchis aproape de negru.Sunt vopsita de o saptamana culoarea e un roscat superb(as fi vrut sa ajung la nuanta mea naturala dar jumatate din par era decolorat tare),mi-a prins si firele albe deci sunt mai mult decat multumita.Data viitoare o sa combin cu putin indigo sa mai inchid nuanta.Oricum nu speram sa iasa atat de bine.Iti multumesc mult si pt cadoul primit(sapunelele sunt febletea mea).

      Ștergere
    2. Ma bucur mult ca ti-a placut henna.Daca doresti un castaniu,sigur,o poti amesteca cu indigo insa nu mai mult de 30-40% pentru ca altfel o sa iasa foarte inchis.
      Sa le folosesti cu placere,ti le-am oferit cu tot
      dragul.

      Ștergere
  23. Da,henna prinde pe firele albe.La un procent de 40%fire albe culoarea nu o sa fie uniforma,firele albe vor fi rosii,celelalte vor fi colorate in nuante aramii,mai inchis sau mai deschis in functie de culoarea naturala a parului.

    RăspundețiȘtergere
  24. eu am avut o experienta cu henna foarte neplacta.parul meu este saten si am vrut sa il vopsesc blond cu henna, dar a iesit un blond spre verde. ce sanse am sa il vopsesc cu henna, sa iasa un blond fara nuante spre verde ?

    RăspundețiȘtergere
  25. o intrebare culoarea nu poate fi mai mullt spre portocaliu?

    RăspundețiȘtergere
  26. Henna,provenind din diferite regiuni(Iran,Egipt,Pakistan,India,etc.),poate avea colorantul in diferite nuante,de la potocaliu la rosu-aramiu intens.Nu stiu celelalte tipuri de henna ce nuante au,cea din Pakistan este un rosu-aramiu.De regula,nuanta intensa de portocaliu se obtine pe parul alb sau blond deschis,cu cat parul pe care este aplicata este mai inchis la culoare,cu atat nuanta obtinuta este mai inchisa.

    RăspundețiȘtergere
  27. Camelia. As dori sa stiu pe unde va mai gasesc. Am incetat sa va caut pe breslo, si m-am gandit ca aveti o alta adresa sau link. Camelia

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna. sunt Iulia. Am parul subtire si colorat blond, azi prima data am folosit henna. si sunt multumita in special de aspectul virfurilor, care nu mai sunt pufoase. Spuneti - mi va rog, cit de des se poate de aplicat henna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Iulia,
      Henna poate fi aplicata cat de des doresti,fara nici o restrictie,chair si in fiecare saptamana.

      Ștergere
  29. buna,eu am cumparat henna de la sonia roscat,am culoarea parului saten inchis iar spre varfuri inca vopsea rosie chimica.ce sanse am sa iasa un rosu frumos?

    RăspundețiȘtergere