Totalul afișărilor de pagină

9 mai 2011

Stevia Rebaudiana,indulcitorul 100% natural cu 0 calorii

In curand vine vremea cireselor.E aproape jumatatea lunii mai.Dulci,zemoase ,aromate,nu cred ca exista cineva caruia sa nu ii placa ciresele.Singurul lor mare dezavantaj este ca se pot consuma doar in sezon.Pentru a ma bucura si in alte perioade ale anului de aceste delicioase fructe i-mi prepar in fiecare an compoturi,din mai toate fructele de sezon,primul pe lista fiind compotul de cirese.Zaharul a constituit multa vreme o mare problema in prepararea lor,pentru ca stim cu totii ce ravagii face in organism.
Asta pana cand am descoperit stevia ca si indulcitor.Este absolut natural,nu are reactii adverse la folosirea pe termen lung.In compoturi si ceaiuri este indulcitorul ideal.

Originara din regiunile subtropicale si tropicale ale Americii de Sud, Stevia a fost descrisa prima data de catre dr. Moises Santiago Bertoni, director al Colegiului de Agricultura din Asuncion, Paraguai, in sec. al XIX-lea. Cu toate acestea, Stevia se pare ca era utilizata pentru proprietatile ei, cu mult timp inainte de descoperirea lui Bertoni, de catre indienii Guarani care o numeau kaa he-he, in traducere - iarba cea dulce. Acestia utilizau frunzele de Stevie pentru a-si indulci bautura traditionala, yerba mate, un ceai de plante precum si diferite potiuni medicinale pe care vracii tribului le preparau pentru a trata diverse boli

In ultimele doua decenii, stevia dulce este utilizata pe scara larga ca indulcitor alimentar in Brazilia si Japonia.
Cel mai mare consumator pe plan mondial al îndulcitorilor din Stevia rebaudiana este Japonia,unde din 1970 au fost interzişi îndulcitorii de sinteză şi se foloseşte doar steviozidă care este folosita in locul zahărului tos, în murături, produse marinate pentru întărirea gustului de sărat şi ca aromatizant în produse de patiserie, cofetărie, în industria băuturilor, etc. Interes mare pentru această plantă manifestă Statele Unite ale Americii. În 1991 s-a înfiinţat Comitetul Stevia, care funcţionează sub îndrumarea Asociaţiei Americane de Produse Vegetale. În Comunitatea Europeană părerile sînt divergente privitor la folosirea Steviei Rebaudiana în cantitate mare. În unele ţări (Coreea de Sud, China, Taiwan, Malaezia), extractele din Stevia Rebaudiana sînt aprobate ca aditivi naturali alimentari de către Ministerele de Sănătate Publica.


Pe lîngă calitatea de îndulcitor fără calorii, steviozida extrasa din planta Stevia Rebaudiana si care este de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul,are o serie de acţiuni pozitive asupra sănătăţii oamenilor:
-Nu are efecte secundare nici macar la utilizarea pe termen lung.
-Nu da dependenta.
-Este 100% solubila in lichide: apa, ceai, sucuri, lapte, etc.
-Are actiune antihiperglicemica, insulinotropica si glucagonostatica – la cei ce sufera de diabet zaharat, mai ales in diabetul zaharat de tip II.
Stimuleaza secretia de insulina prin actiune directa pe celulele beta-pancreatice .
-Creste nivelul energetic al organismului si stimuleaza activitatea cerebrala.
-Actiune hipotensiva la persoanele cu hipertensiune arteriala, fara a afecta in vreun fel persoanele cu tensiune normala (actioneaza ca antagonist de ion de calciu),
-Prezinta actiune antibacteriana – inhiba cresterea si reproducerea bacteriilor si a altor agenti patogeni in organism
-Consumul curent de steviozida scade incidenta cazurilor de raceala si gripa.
-Previne aparitia cariilor dentare – poate fi folosita ca apa de gura, la fabricarea pastelor de dinti si a gumei de mestecat.
-Nu fermenteaza, spre deosebire de zahar.
-Constituie alegerea perfecta pentru bolnavii cu candidoza localizata mai ales la nivelul tubului digestiv, cu enterocolite de fermentatie, etc. pentru care zaharul si chiar mierea sunt contraindicate.
-Constituie alegerea perfecta pentru persoanele ce sufera de obezitate sau care vor sa-si mentina greutatea in limite normale deoarece aduce 0 calorii in organism, stimuleaza normalizarea greutatii prin scaderea “poftei de dulce” deoarece are o dubla actiune :pe de o parte direct pe centrul foamei si satietatii din hipotalamus, pe de alta parte pe terminatiile nervoase gastrice, dand senzatia de satietate gastrica , la administrarea cu 20 de minute inainte de masa
-S-a constatat că are şi acţiunea de a diminua dorinţa de a fuma şi de a consuma alcool la persoanele dependente de acestea.
- Este o alternativă de îndulcitor la persoanele bolnave de fenilcetonurie, care nu au voie să consume nici o formă de îndulcitori de tipul aspartamului, întrucît acesta este format din doi aminoacizi (fenilalanină şi acid aspartic), neputînd metaboliza fenilalanina
-S-a dovedit ştiinţific că, în timpul încălzirii la 100°C nu-şi modifică compoziţia chimică, ceea ce înseamnă că poate fi supusă prelucrării termice, în procesul de pregătire a mîncărurilor.
Steviozida este extractul cel mai pur al plantei, sub forma unui praf albicios, cu un efect de indulcire atat de puternic, incat pus pe limba, da mai intai senzatia de amar. Un varf de cutit din aceasta pulbere are un efect de indulcire mai puternic decat doua lingurite de zahar. Atentie insa, gustul dulce al steviozidei este un pic diferit de cel al zaharului,aduce foarte mult cu gustul lemnului dulce. Toate studiile de toxicologie facute pana in prezent nu au aratat existenta vreunei reactii adverse la administrarea, chiar si pe termene lungi, a extractelor de stevie dulce. De asemenea, nu a fost consemnata pana acum, printre zecile de milioane de consumatori de Stevia Rebaudiana,existenta vreunei reactii alergice la acest produs.
Steviozida eu o cumpar din magazinele naturiste.
Sub forma de pulbere un flacon de 50 de grame produs de Vitalia K costa in jur de 45 de lei ,este si forma cea mai concentrata.Se gaseste si sub forma lichida,pretul unui flacon fiind in jur de 8 lei.

9 comentarii:

  1. nu gasesc in comert Daca este atit de sanatos acest indulcitor de ce nu se gaseste si in magazine alimentare inclusiv cofetarii

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa gasiti indulcitorul la plafar sau la magazinele naturiste,cel putin in Iasi se gaseste la aproape orice magazin naturist.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai puteti incerca si XyloSweet (care este xylitol pur). Acesta este un indulcitor natural obtinut prin fermentatie, cu proprietati antibacteriene, foarte slab caloric si cu indice glicemic mic, indicat in regimurile de slabire si pentru persoanele cu probleme de glicemie (diabet). Se gaseste la Plafar, Catena, Naturalia sau se poate comanda de pe www.xlear.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc de informatii,bine de stiut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu il pot suporta imi vine sa vars de la el. Nu este un dulce placut e nasol rau de tot la gust bleah! Si imi pare tare rau ca mi am cumparat si 2 flacoane nu tocmai ieftine pe care le am si dat! Chiar ma bucuram si eu ca am gasit o alternativa la zaharina dar se pare ca tot la ea am ramas! Ingrozitoare stevia!

    RăspundețiȘtergere
  6. E adevarat ca in cafea sau ceai gustul nu este unul tocmai placut ,te obisnuiesti mai greu.Incearca la vara sa indulcesti compoturile de fructe,mai ales cele la borcan pentru iarna,aproape nici nu o sa simti care e diferenta intre cele facute cu zahar si cele cu stevia.Eu o folosesc de cativa ani la pregatirea compoitului pentru iarna si sunt extram de multumita ca pot savura compoturi de fructe cu foarte putine calorii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Singurul produs din Stevia care intr-adevar are after taste (si chiar e gretos) este varianta lichida, care are in compozitie glicerina farmaceutica si de la care i se si trage gustul acela neplacut. Am probat pâna acum 3 variante; pudra, pastile si lichida. Pudra si pastilele sunt bune. Varianta lichida chiar n-o recomand la nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  8. La anul incer sa plantez 5-10 ari. Mai are cineva plantatie?

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am descoperit niste sucuri 100% naturale indulcite cu STEVIA: www.stevielle.com
    Sunt foarte bune, parfumate si au extrem de putine calorii

    RăspundețiȘtergere