Totalul afișărilor de pagină

1 august 2011

Afine uscate la soare

Afinele sunt fara indoiala printre cele mai apreciate fructe de padure.De ceva ani buni,la inceputul lunii august imi pregatesc rezerve serioase de afine pentru sezonul rece.De regula le cumpar insa anul acesta,pentru prima data,le-am cules eu insami.Operatiune anevoioasa si migaloasa,dar merita efortul,gandul ca le-am cules cu mana mea imi da o satisfactie nemaipomenita.Sa nu va inchipuiti ca se culeg bobita cu bobita,ci cu un fel de pieptene special.
Dupa o munca asidua si dureri atroce de spate,m-am ales cu o recolta frumusica.
Pentru a nu-si pierde valoare terapeutica,evit sa fac dulceata din ele,prefer siropul la rece sau le usuc la soare.Spre mirarea mea,localnicii din zona de unde am strans afinele nu au auzit de afine uscate la soare si se minunau cum de se deshidrateaza,afinele fiind fructe foarte zemoase.Nu e de mirare,majoritatea le prefera macerate in tuica,dar pana la urma nu e rea nici aceasta metoda,important e sa fie consumate sub oricare forma ar fi ele.
Pentru a se deshidrata complet sunt necesare cam 6-7 zile cu soare destul de puternic,daca temperatura nu depaseste 27-30 de grade,incep sa mucegaiasca.Foarte important este sa fie asezate intr-un singur strat,pentru a se usca mai repede.
Asa arata dupa 2 zile de stat in soare
Afinele protejeaza organismul impotriva diabetului si a bolilor de inima, fiind cunoscute, din cele mai vechi timpuri, pentru efectele terapeutice.
Fructele contin flavonoide, antocianine si glucochinina, toate acestea ajutand la prevenirea sau tratarea afectiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum vene inflamate ( varicele ), tromboza venoasa, angina, capilare fragile.
Continutul ridicat de vitamina A si C, combinat cu antocianina, imbunatateste acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si poate preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia.
Vitaminele si nutrientii din afine sunt eficiente si impotriva oboselii ochilor.
Ceaiurile de afine ajuta la vindecarea diferitelor afectiuni ale stomacului si la calmarea problemelor tractului digestiv.
Pulberea de afine uscate este un leac care actioneaza fara gres in diaree si enterocolita de fermentatie.

Un alt mod de a prepara afinele fara ca acestea sa-si piarda din proprietati este siropul.Dezavantajul este continutul mare de zahar insa consumat cu moderatie e in regula.Importanta in prepararea siropului este cantitatea de zahar.La un kg de fructe proaspete se adauga aproximativ 1,2 kg de zahar.Se pun impreuna intr-un recipient si se amesteca de cateva ori pe zi sa se topeasca zaharul,cand este topit complet,se pun in borcane sau sticle,se sigileaza si se pastreaza in loc racoros.Pentru clatite,sau indulcirea ceaiului e absolut minunat insa se poate consuma ca atare,o lingura,doua pe zi .

2 comentarii:

  1. Interesant articolul!
    Uite aici o unealta mai profesionala zic eu:D!
    http://mercador.ro/oferta/pieptene-pentru-cules-afine-IDgrc8.html
    Rezistenta si design de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc!Foarte buna unealta,mai ales ca pentru un cules spornic,ai nevoie de o unealta buna.Se apropie perioada recoltarii afinelor si e binevenit acest link.

    RăspundețiȘtergere