Totalul afișărilor de pagină

27 martie 2012

Indigo,colorant negru pentru vopsirea naturala a parului

Parul negru,stralucitor este visul multora dintre noi.O alternativa 100% naturala pentru obtinerea acestei culori este vopsirea parului cu indigo .Indigofera tinctoria este o planta din familia Fabaceae,ce creste nativ in India,Africa si China.In comert ,sub denumirea generica de henna se vand mai multe plante colorante pentru par.Henna neagra este de fapt indigo.Indigofera tinctoria contine o molecula de colorant albastru-indigo.Parul alb colorat cu indigo devine albastru asa cum parul alb colorat cu henna devine portocaliu.
Multe dintre voi ati incercat deja indigo si probabil ati fost dezamagite.Culoarea obtinuta doar prin aplicare simpla de indigo nu este permanenta ,dupa 3-4 spalari mare parte iese din par.Pentru a obtine o nuanta permanenta de negru stralucitor,vopsirea trebuie sa se faca in doi pasi.Parul proaspat spalat se vopseste mai intai cu henna,se spala henna din par apoi se aplica indigo.Doar in acest fel se poate obtine negru intens.
Despre pregatirea pastei de henna puteti citi aici .Henna are o molecula de colorant rosu portocaliu si lucreaza intr-un mediu usor acid.Indigo are molecula de colorant albastru si lucreaza intr-un mediu usor bazic.
Pasta de indigo se amesteca doar cu apa distilata calduta si se aplica imediat in par.Nu se asteapta pentru eliberarea colorantului deoarece in 30-60 de minute de la adaugarea apei incepe deja sa se diminueze puterea de colorare.
Indigo este mai granulat si se aplica mai greu pe par decat henna,pasta nefiind atat de fina si aderenta.Se mentine pe par minim 2 ore apoi se spala.In functie de textura si structura chimica a parului fiecaruia in parte, pot aparea la inceput nuante de negru-verzui,insa la fel ca henna,adevarata culoare se releva dupa 3-4 zile,timp in care colorantul oxideaza.
Cu indigo se pot inchide foarte mult nuantele de henna.
De regula ,pentru obtinerea nuantei castaniu sunt amestecate in proportii variabile henna,indigo,amla,pulbere de nuc.
Proportiile de henna si indigo din imagini in ordine:
henna pura,
2/3 henna-1/3 indigo
1/2 henna-1/2 indigo
2/3 indigo-1/3 henna
indigo pur
Ca sa va faceti o idee despre diferitele combinatii ,imaginea de mai sus este de foarte mare ajutor.Culorile sunt obtinute par alb.Desigur, poate fi luat doar ca un punct de referinta.
Parul fiecaruia dintre noi are o nuanta unica ,o textura unica,fiecare avem o dieta diferita şi diferite circumstanţe de mediu in care traim. Amestecul de henna si indigo va fi diferit pentru fiecare dintre noi.
Ca si regula generala,daca dorim o nuanta de castaniu,pasta de hennna si cea de indigo se prepara separat.Dupa ce pasta de henna e gata de adaugat in par,se adauga pasta de indigo ,se amesteca bine si se aplica din abundenta pe toata lungimea parului.
O alta pulbere cu care se poate inchide nuanta de henna este pulberea de amla sau pulberea din coji de nuc.
Prima imagine este fara adaos de amla iar a doua cu amla.
Asadar, daca nu va plac tonurile de aramiu obtinute cu henna,va puteti personaliza singure amestecul in asa fel incat sa vi se potriveasca.

7 comentarii:

  1. Buna, Claudia!

    Doream sa-ti multumesc inca odata atat pt promptitudinea cu care mi-ai raspuns cat si pt produsele cadou, de-abia astept sa le incerc. Ambele elixiruri pt par miros super, cel putin serul de amla e divin. Erau pe lista mea de produse pe care urma sa le comand data viitoare, asa ca mostrele au venit la fix.

    Culoarea parului tau e fantastica, imi place chiar mai mult decat atunci cand era facut doar cu henna, mi s-a parut ca avea si un luciu mai puternic. Din pacate nu se vede in poza facuta cu telefonul meu, dar i-am povestit colegei mele si de-abia asteapta sa vada poza pe blogul tau. Oricum, data viitoare cred ca voi comanda si eu indigo pt mama.

    Ai realizat niste produse extraordinare si ma bucur mult ca am avut norocul sa le descopar.

    Mult noroc in continuare!


    Cu drag,
    Mihaela Iftode

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iti multumesc pentru ca ramai fidela produselor Lavandine.O sa fie in curand si indigo in magazin.Deocamdata doar l-am testat sa vad daca produsul se rdica la inaltimea asteptarilor.Si mie imi place mai mult noua culoare.Ma bucur ca am gasit si un furnizor de indigo pentru ca multe fete nu indraznesc sa se vopseasca cu henna tocmai din cauza nuantei de roscat pe care o da insa de acum se pot personaliza culorile dupa preferintele fiecaruia.
      Abia astept sa testezi uleiurile pentru par si sa imi spui cum ti s-au potrivit.
      Cu mare drag,
      Claudia

      Ștergere
  2. Draga Claudia,

    M-am vopsit cu henna si indigo comandate de la tine. Au prins f bine pe firul de par dar din pacate, desi am amestecat in proportie de 1/2 henna si 1/2 indigo, culoarea parului este acum aproape de negru desi imi doream un castaniu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate culorile obtinute cu henna si indigo nu sunt foarte previzibile,si depind foarte mult de culoarea de baza pe care sunt aplicate.Daca parul era deja inchis la culoare amestecul cu henna si indigo,l-a inchis si mai mult.

      Ștergere
  3. Buna, Claudia! Sunt Tamara. Vreau sa te intreb, Indigo se amesteca cu henna rosie pentru a obtine o culoare o ciocolata cu nuanta rosieteca, ori o cireasa untunecata? ori o pot amesteca si cu henna maro? Sunt confuza, nu prea inteleg. Imi doresc o culaore maro cu o nuanta inspre cireasa. Daca ai putea sa-mi scrii poate si proportiile amestecului. E bine sa amesteci henne cu bors acru numai, ori trebuie dilaut borsul cu apa?
    Iti multumesc anticipat.
    Cu mult drag, Tamara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna draga Tamara,
      Imi cer scuze,iti sunt datoare cu niste raspunsuri ,nu am uitat,promit sa iti trimit un mail cat mai curand.
      Depinde foarte mult ce culoare are parul tau.Daca e saten, cu henna simpla o sa obtii nunata visina putreda,sau cireasa cum te-ai exprimat tu.Daca parul e mai deschis,e bine sa fie combinata cu indigo(asta daca nu iti doresti roscat aramiu),undeva intre 30 si 40% indigo,restul henna.Gama de culori nu este atat de variata ca si la vopselele chimice si depinde in cea mai mare masura de culoarea ta naturala.Din moment ce nu stiu ce culoare are parul tau nu iti pot da o proportie cat de cat exacta pentru a obtine nunata pe care o doresti.Poti experimenta pe o suvita diferite combinatii,doar asa o sa vezi exact ce culoare obtii.
      Da,henna o poti amesteca doar cu bors,nu trebue diluat.Daca o amesteci cu zeama de lamaie e bine sa o diluiezi (cu bors sau vin sau chiar cu apa)pentru ca altfel o sa te piste pielea capului.
      Henna maro nu exista,henna e doar rosie,daca zice ca e maro atunci e in amestec cu alte plante sau chiar o alta planta ,fara sa contina deloc henna.Daca iti doresti henna adevarata(stiu ca esti in Germania)cauta la magazinele etnice,cu siguranta ai sa gasesti.Trebuie sa specifice pe e ca este pulbere de Lawsonia inermis,altfel nu e henna.
      Eu iti multumesc si sper sa gasesti henna de calitate.

      Ștergere
    2. Buna, Lavandine ! Sunt Oana.Acum m-am vopsit cu henna castaniu deschis si a iesit roscat,pe un par vopsit cu "casting",blond miere. Parul meu natural,este saten deschis. As vrea sa revin la culoarea naturala.Cu ce pot sa neutralizez culoarea roscat ? De acum vreau sa folosesc doar henna.
      Multumesc

      Ștergere