Totalul afișărilor de pagină

27 iunie 2015

Oregano salbatic,un hidrolat rar si deosebit

 Desi multi cunosc proprietatile si utilitatea a doar cateva ape florale,gen trandafir  sau lavanda,sunt multe plante din care se obtin hidrolate de foarte mare valoare cosmetica si terapeutica.
 Una din aceste plante este Origanum Vulgare,numit popular si oregano salbatic,sovarf sau busuioc de padure.A nu se confunda cu Origanum marjorana care este folosit ca si condiment in bucatarie.Deosebit de apreciat este uleiul essential obtinut din aceasta planta minunata,cu o aroma  ce aduce destul de mult cu cimbrisorul.Hidrolatul l-am distilat doar din flori,culese in ziua magica de Sanzine.
 

Din experienta de pana acum,apele florale obtinute doar din flori sunt mult mai intense si produc mult mai mult ulei esential.Acum sa nu va inchipuiti ca la cativa litri de apa florala se produc zeci de ml de ulei esential.In general rata este de 3-5 ml de ulei esential per litru in functie de planta distilata,perioada recoltarii(cele culese in soarele amiezii sunt mai bogate in uleiuri esentiale),gradul de prospetime al plantei,etc.
 
Cu proprietati deosebit puternice antivirale,antibacteriene,antifungice,antiparazitare,antioxidante,antiinflamatore,anti-alergenice,expectorante,il putem folosi in o multime de feluri:
Ca si dezinfectant,pulverizat pe piele pentru diferite infectii  sau rani.
Reduce roseatea, iritatia si inflamatia in cazul diferitelor afectiuni ale pielii,cu rol antiinflamator.Ajuta in tinerea sub control a psoriazisului,herpesului si eczemelor.Se poate asocia minunat cu apa de coada soricelului,in general si cu apa de tei in cazul herpesului.
 Poate fi adaugat in aparatul cu aerosoli in cazul gripei sau racelilor.Actioneaza ca si un expectorant,ce ajuta la fluidificarea si eliminarea mucusului din tractul respirator si sinusuri,fiind totodata un calmant pentru plamanii inflamati.
In igiena intima,se pot face spalaturi in infectiile cu candida,sau alte infectii cauzate de ciuperci si virusuri,in caz de leucoree,fibrom uterin.
Ca si tonic intim,pentru mentinerea unui echilibru sanatos,in asociere cu apa de coada soricelului de galbenele.
Este un antioxidant de exceptie,prin continutul mare de fenoli,pulverizat pe piele  o protejeaza de efectele radicalilor liberi,diminund la minim efectul de oxidare,responsabil cu imbatrnirea se degradarea celulelor pielii.Mai mult,repara daunele deja facute.Astfel incetineste procesul de inbatranire  a pielii .
Aplicat sub forma de comprese pe abdomen,regleaza menstruatia si intarzie debutul menopauzei prelulgind astfel tineretea hormonala a femeii.
Poate fi administra intern in cazul infestarii cu giardia(nu cunosc exact modul de administrare dar in general de poate administra  o lingurita de 3 ori pe zi).
 Poate fi pulverizat in asternuturi in cazul infestarii cu purici.
Poate fi pulverizat pe blana animalelor ca si antiparazitar usor
Dezinfecteaza si calmeaza imediat zona afectata de muscaturi de insect:purici,tantari,muste,etc
Nu se recomanda folosirea de catre femeile insarcinate.
 
Sunt doar cateva dintre utilizari.
Daca doriti sa il achizitionati,il gasiti pe Breslo:https://www.breslo.ro/Lavandine
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu