Totalul afișărilor de pagină

19 aprilie 2011

Ginkgo biloba,arborele pagodelor

Prin unele grădini botanice, prin parcuri ori pe alei, se întâlneşte un arbore falnic, care creşte necultivat doar în China, Japonia şi Coreea, având locul său de origine Extremul Orient. Acest arbore - Ginkgo biloba - a fost importat pe tot globul. În Europa este cunoscut şi sub numele de "Arborele de 40 de taleri".
În Japonia i se mai spune şi "Bradul sacru", "Părul fecioarei", "Arborele templier", "Arborele vieţii" sau "Arborele pagodelor" şi se consideră că are o sacralitate şi o putere curativă extraordinară el fiind folosit ca medicament de peste 5000 de ani.
In urmă cu milenii, cultura arborelui era interzisă în afara rezervaţiilor oficiale chineze, frunzele sale fiind considerate chiar monedă de schimb! Europa l-a cunoscut abia în 1710, când a fost adus în Grădina Botanică din Utrecht (Olanda), plătindu-se pentru un puiet 40 de taleri de aur, de aici venindu-i numele de "Arborele de 40 de taleri".

Anul trecut mi-am pus si eu niste seminte la incoltit si ...surpriza,au rasarit cativa copacei.


Ginkgo este o plantă dioică, adică organele sexuale feminine şi masculine se găsesc pe arbori separaţi. Fecundaţia florilor femeieşti se produce după pătrunderea polenului în ovule. Seminţele sunt cărnoase şi rotunde, având în ele toate gusturile, ele sunt mari cât o cireaşă, de culoare galben-pământiu şi foarte zemoase. Deşi seamănă cu o drupă, sunt de fapt un fruct fals, numit galbulă. Japonezii numesc acest fruct yin-kuo , "caisă de aur", el fiind capabil să realizeze echilibrul dintre cer şi pământ. Frunzele sunt semitari, lucitoare, de un verde sclipitor.Toamna ele cad, nu înainte însă de a deveni galbene ca aurul.Perioada optima de culegere a frunzelor in scop medicinal se face in a doua jumatate a lunii octombrie in momentul in care incep sa devina galbui,in acest moment concentratia substantelor active este maxima.


În ţările de origine ginkgo creşte luxuriant, izolat sau în pâlcuri, atingând grosimi apreciabile şi vârste matusalemice. Spre deosebire de conifere, este foarte ramificat, crengile măsurând chiar 10 m lungime. Se înmulţeşte prin butaşi şi seminţe (se sădesc cu două zile înainte de lună plină, seminţele fiind orientate cu germenul spre nord).
Un alt aspect care este demn de remarcat e faptul că paraziţii şi agenţi poluanţi din aer nu îl afectează de loc. Ca drept dovadă un mic arbore de ginkgo a răsărit la mai puţin de 30 de metri de "punctul zero" în primăvara de după lansarea bombei atomice de la Hiroşima.
Unele arhive medicale chineze, care datează din anul 2800 î.e.n., atestă folosirea extractului de ginkgo în tratarea multor probleme legate de vârstă, inclusiv problemele circulatorii, pierderea memoriei şi deteriorare mentală. Tot aici de peste 5000 de ani el este folosit pentru tratarea bolilor de grave de plămâni. În vechime ei fierbeau frunzele şi tratau cu succes orice formă de răceală. Deci el era folosit ca tuberculostatic, antiasmatic, antibronşic, antigonoreic (fructe).
Extractul de gingko s-a dovedit a fi, în urma testelor din toată lumea, un inhibitor eficient al îmbătrânirii. El acţionează lărgind vasele de sânge care duc spre creier, inimă şi extremităţi, şi are un rol de protejare împotriva radicalilor liberi, care pot provoca degradări la nivelul ţesuturilor .
Activitatea cea mai înaltă şi cea mai completă o au extractele care conţin totalitatea substanţelor flavonoidice şi diterpenice din produsul vegetal. Acesta este fitocomplexul frunzelor de Ginkgo şi care se ridică, în urma ultimilor cercetări, la caa. 200 substanţe în extract şi peste 2000 în frunzele întregi. Pulberea de frunze de gingko are o putere curativă mult mai mare decât orice extract farmaceutic realizat din frunze. Este important să ştim că acest lucru este intenţionat ocolit să fie spus. . Dacă ne gândim că extractele din frunze de ginkgo se întrebuinţează cu succes în Europa şi Asia fiind unul din cele mai prescrise medicamente; numai în Europa, vânzările acestui extract totalizează 500 milioane dolari pe an; vânzările pe reţetă în Franţa reprezintă 1,5% din toate reţetele prescrise pe an, iar pe plan mondial, în 1989 au fost scrise 10 milioane de reţete pentru extractul de ginkgo, atunci vom înţelege de ce nimeni nu are interesul să ne îndrume să consumăm direct frunze proaspete sau pulbere din frunze uscate de ginkgo. Marile companii farmaceutice câştigă sume imense din vânzarea medicamentelor de sinteză şi a produselor pe bază de ginkgo datorită ignoranţei noastre şi încrederi pe care le-o acordăm unor astfel de instituţii. La ora actuală nimeni nu ne învaţă cum să cultivăm acest arbore şi cum să ne folosim de el. De altfel marile companii farmaceutice nu au nici un interes de a exista astfel de informaţii privind administrarea frunzelor netoxice atât ale acestui arbore cât şi a altor plante curative excepţionale, netoxice..

Acţiuni :
Stimulează sinteza de prostacicline
- angioactivator - frunze proaspete - acţiune vasodilatatoare, stimulare a circulaţiei (arterele medii şi mici din zonele profunde). Viteza de circulaţie în zona capilară cât şi în porţiunile terminale ale capilarelor creşte. - stimulează circulaţia venoasă - varice, tromboze venoase, tulburări trofice datorită varicelor (ulcer varicos), inhibă sinteza de tromboxoni
- acţionează pe microcirculaţie, pe circulaţia periferică, pe circulaţia venoasă - claudicaţie intermitentă, boala şi sindromul Raynaud, stări spastice ale vaselor
- acţionează pe circulaţia cerebrală - ATS cerebrală, ameţeli la persoanele în vârstă (insuficienţă vertebro-bazilară), îmbunătăţeşte memoria, măreşte vitalitatea pe multiple planuri, influenţează favorabil psihicul, combate stresul, măreşte capacitatea de reţinere, rezistenţa la efort şi la oboseală.
- tuberculostatic în orice formă de răceală, antibronşitic, antiasmatic, antigonoreic (fructe), inhibă activitatea unor dehidrogenaze - reînteneritor


In noiembrie anul trecut,din vacanta petrecuta in Italia am adus si cateva seminte de ginkgo biloba.
Incepand de maine,toate comenzile care vor veni,indiferent de valoarea lor vor primi gratuit 5 seminte ,bineinteles daca se doreste acest lucru.
Semintele sunt in numar de 50,asa ca teoretic primele 10 comenzi vor primi aceste seminte,spun teoretic pentru ca sunt persoane care poate nu au ce sa faca cu ele.
De ce 5 ,pentru ca am observat ca rata lor de germinare este de 50 % si e posibil dupa ce au germinat sa mai moara din ele,asa ca macar un copacel sa iasa.
Semintele au fost tinute la 4 grade pentru a se conserva capacitatea de germinare.
Semintele se pun la germinat intr-un amestec de turba si nisip in proportie de 50-50%,la o adancime de 2 cm.pot fi puse mai multe seminte intr-un ghiveci,la o distanta de 3-4 cm una de alta,iar dupa ce rasar si cresc catinva centimetri,copaceii trebuie plantati individual in ghivece separate.
Au nevoie de umiditate mare si temperaturi de 25 de grade aproximativ.
Dupa 3-4 saptamini ar trebui sa rasara.
Cativa ani pot creste intr-un ghiveci mai mare tinut pe balcon,intr-un loc cu foarte multa lumina.Dupa 7-8 ani insa trebuie plantat undeva afara.
Aclimatizarea trebuie facuta progresiv pe parcursul catorva saptamani(in momentul in care trebuie plantati afara).

2 comentarii:

  1. Caut de ceva vreme puieti de ginkgo pentru a-mi pune la tara in gradina. Intr-un singur loc, la o florarie am gasit o oferta. Aduceau la comanda la pretul de cca 200 lei. Prea mult asa ca am inceput sa caut material saditor. Tata este inginer horticultor si auzindu-ma ca doresc pomisori gingko mi-a spus sa incercam cu butasi (ramurele de un an), de la un copac batran de gingko pe care el il stie de 50 de ani. Ieri 29.05.2011 am luat butasi de la acel copac si i-am pus in nisip. Acel copac de la care am luat material saditor este un exemplar mascul deci nu face flori, nu face seminte. Acum caut seminte, butasi sau pomisori femele. Daca stiti vre-o sursa raspundeti-mi la adresa calincernatescu@yahoo.com.
    Cu multumiri, Calin.
    30.05.2011.

    RăspundețiȘtergere
  2. In Sanicolau Mare, jud. Timis, centrul orasului

    RăspundețiȘtergere