Totalul afișărilor de pagină

29 aprilie 2011

Prelungirea duratei de viata a sapunului natural handmade

De multe ori aud expresia ca sapunurile naturale"se topesc".Oarecum se face o confuzie intre sapunurile"din glicerina" ,acele sapunuri transparente si frumos colorate si sapunurile lucrate manual prin metoda "la rece".Cele din "glicerina" se consuma mult mai repede pentru ca ele sunt deja topite in alcool.
Un sapun natural ar trebui sa se consume la fel ca un sapun obisnuit din comert,ba chiar si mai greu daca este tinut corespunzator,desi acestea nu au substante de umplere sau de intarire cum au cele din comert.
Sapunurile naturale facute predominant din ulei de masline contin foarte multa glicerina naturala rezultata in urma procesului de saponificare,glicerina ce asigura un nivel optim de hidtratare a pielii.Glicerina fiind higroscopica,(proprietatea de a atrage apa)se recomanda pastrarea sapunului natural intr-o savoniera care sa permita scurgerea apei si uscarea sapunului intre folosiri,astfel sapunul se inmoaie si se consuma mult mai repede.
.

Sapunurile sunt ca vinul,cu cat se invechesc mai mult sunt mai bune si se consuma mai greu.Din cand in cand mai testez cate un sapun din primele sortimente pe care le-am facut(unele si de 3 ani)si ma mir de cat de bun este si de cat de greu se consuma.Desi teoretic termenul de valabilitate al unui sapun este de doi ani,este bun si dupa cativa ani.Sigur ca in timp culoare se modifica putin si mirosul dispare in mare parte,explicabil daca ne gandim ca sunt parfumate cu uleiuri volatile din plante.Odata cu trecerea timpului ph tot scade sapunurile devenind atat de blande cu pielea incat sunt tolerate si de cea mai sensibila piele.
Celebrele sapunuri de Alep,dupa ce erau facute erau tinute in niste tuneluri speciale unde erau curenti de aer timp de pana la 2 ani inainte de a fi folosite,asa i se justifica celebritatea si pretul destul de mare.
Dupa achizitionarea unui sapun cel mai recomandat este scoaterea lui din ambalaj in cazul in care nu este folosit imediat pentru a permite apei din compozitie sa se evapore in continuare si astfel sapunul fiind mai uscat ,sa fie mai durabil.Eu ambalez sapunurile doar in momentul in care le comercializez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu